torstai 9. elokuuta 2012

Kotikosmetiikan säilyminen

Aina välillä kotikosmetiikan ohjeissa on merkittynä säilyvyys ja joskus ei ja ainakin alkuaikoina sain hiukan ihmetellä ja mietiskellä että kauanko sitä voidetta ja ylijäänyttä kasvonaamiota sitten uskaltaa säilyttää ja missä. En ole vieläkään mikään ekspertti, mutta voin ainakin joitain vinkkejä aiheesta antaa. Kotikosmetiikassa käytetään paljolti ihan keittiönkaapeista ruuan valmistukseen löytyviä aineita, joista jotkut säilyvät paremmin ja jotkut huonommin. Laitan joihinkin resepteihin myös säilyvyydestä tietoa, mutta niitä ei aina kannata orjallisesti noudattaa, sillä olosuhteet vaihtelevat joka keittiön välillä. Myös se miten tuotetta käyttää, kuten ottaako sormilla suoraan purkista vai jonkun apuvälineen kanssa, vaikuttaa tuotteen bakteeritasoon.

Kuten ruuan, myös kotikosmetiikan kanssa kannattaa noudattaa järjestystä jossa ensin katsotaa sitten haistellaan ja kenties maistellaan tai ainakin kokeillaan koostumusta ja jos tuote on läpäissyt kaikki kohdat niin sitä voi melko turvallisesti käyttää. Joidenkin tuotteiden kanssa ei välttämättä osaa sanoa onko se vielä käyttökelpoista vai ei, mutta siksi kannattaa laittaa päivämäärät kaikkiin purkkeihin joita uskoo säilyttävänsä hiukankin pidempään. Tällöin voi maalaisjärjen avulla miettiä kannattaako tuotetta iholleen vielä laittaa vai ei. Itse suosin myös pieniä satseja jolloin tuotteet tulee käytettyä nopeammin loppuun eikä tarvitse niin paljoa ihmetellä saati heittää pois.

Tyhjät lasipurkit ja voidepurnukat ovat hyviä säilytysastioita. Purkkeja voi myös ostaa.

Vesi pohjaiset voiteet kannattaa säilyttää jääkaapissa sillä ne säilyvät huonommin kuin öljypohjaiset. Eli jos(esim.) voiteessa on hiukankin vettä, huonontaa se sen säilyvyyttä sillä bakteerit tykkäävät enemmän vedestä. Erityisesti vesipohjaiset tuotteet kannattaa laitta tiiviskantiseen purkkiin.

Öljypohjaisia tuotteita esim. voiteita tehdessä on mahdollista käyttää nestemäisiä sekä kiinteitä öljyjä. Kiinteitä öljyjä käyttäessä voi voiteen säilyttää jääkaapissa, jolloin voide tulee kiinteämmäksi öljyn jähmettyessä, tai huoneenlämmössä, jolloin voide on nestemäistä. Säilyvyyden kannalta lämpötilalla ei ole merkitystä, vain omilla mieltymyksillä.

Kasvonaamioissa käytetään paljon kananmunaa, maitoa, kermaa, jogurttia ja muita jääkaapista löytyviä aineita. Jos tuotteessa on jääkaapissa säilytettäviä elintarvikkeita, kannattaa siis valmis tuotekin säilyttää jääkaapissa. Tällöin hyvänä nyrkkisääntönä voisi olla vaikka max. viikon sälytysaika.

Hedelmiä ja vihanneksia sisältävät naamiot ja muut tuotteet pitäisin myös jääkaapissa ja n. viikon verran. Vaikka hedelmiä säilytetäänkin paljon huoneenlämmössä, niin paloteltuina ja toisiin aineisiin sekoitettuina ne saattavat pilaantua herkemmin tai ainakin tummentua ja muuttua epämiellyttäviksi hyvinkin nopeasti.

Kannattaa säilyttää vanhat huulurasvahylsyt, suihkepullot ja muut pienet purkit.
Loppujenlopuksi olet kuitenkin itse vastuussa käyttämästäsi kotikosmetiikasta, joten maalaisjärki on hyvä apu tässä asiassa. Ollaan mieluummin hieman liian varovaisia ja tehdään pieniä annoksia, kuin että käytetään tuotetta niin kauan kuin joku on sen sanonut säilyvän vaikkei se niin vasta tehdyltä enää näytäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.